Lördag

Lördagen den 31 maj 2008 04.25


Det kunde ha varit jag som hade stått där idag. Tagit emot betygen i en vit mössa och varit gladare än någonsin. Eller hade jag varit det? Hade jag varit gladare än någonsin? Hade jag velat stå där med dom andra. Jag är inte så säker på det längre. Allt det som har hänt i mitt liv under de här 2 åren hade aldrig hänt om jag hade stått där idag men min vita mössa. Ingenting, och erfarenheter kan ingen ta ifrån en. Och minnen kan ingen få en att glömma.

Inatt var jag vackrast av dem alla. Även om jag inte hade någon vit mössa, jag var ändå vackrast. Mitt hår och min mammas klänning, mitt spindelmannen plåster och min matchande ögonskugga. Idag var jag vackrast även om jag inte hade någon vit mössa. Det är det som är grejen med det här stället. Man är alltid vackrast. Man är vackrast när man inte kommer härifrån. Då är man exotisk och vacker och speciell. Även om det var i andra stockholmares ögon som jag var vackrast så gör det ingenting. För jag vet att här har de ingen smak. Här klär de sig som på nittotalet och ibland ifrågasätter jag om de har speglar hemma. Jag tvivlar på det.

   Någon tyckte jag var bitter och hård. Som Linda Skugge. Jag borde börja skriva sa han. Skriva, tänkte jag. Du skulle bara veta. Men han vet inte. Han vet ingenting om mig. Och det var länge sedan jag pratade såhär mycket med någon jag inte kände och inte fick ångest. Kanske var det alkoholen, kanske var det personen eller tidpunkten. Kanske var det uppskattningen som drev på och inte gav mig ångest. Ibland krävs det så lite. Ibland krävs det bara lite uppskattning från oväntat håll.


"stanna" sa han. "stanna, tills imorgon., imorgon är det fest!"

   Men jag vill bara åka hem, jag vill inte stanna här. Jag vill inte fastna här. Jag vill inte sakna här. Jag kommer minnas er alla. Jag kommer minnas allt vi har gjort och jag kommer sakna er lite. En del av er kommer jag aldrig någonsin mer att träffa. Är det vemod eller lättja? Lite både och tror jag. Jag klarar av att leva utan er alla, men vissa kommer jag ändå att sakna. Livet är så kort, vi kan inte fastna här. Jag kan inte haka upp mig på människor som inte har en plats i mitt liv. Jag borde inte haka upp mig på människor överhuvudtaget. Sånt slöseri med tid, och då slösar vi bort våra liv. Så vad är det värt? Är det värt det här? Allt svårmod och vemod, all saknad och all ärlighet. Ingenting är värt det. Ingenting är som det ska.

Ett tag trodde jag aldrig att alkoholen skulle verka. Det var litervis och hinkvis med alkohol och ingenting hände. Jag gick lika rakt som innan. Jag skrattade lika lite som innan. Jag var lika stum som innan. Ingenting hände och det gjorde mig nervös. Nervös över att det enda trygga i den här natten inte verkade vilja sätta sig in.

   Det blev äldre timmar och lyckan fann sig på den minst oanade platsen. Och sedan rullade det bara på i en takt med rosa pantern, strippstångar, bröllopsgäster och igelkottar. Dock hade jag aldrig någonting att säga till dig. Du är fortfarande lika äcklig i mina ögon. Jag förstår inte hur du kan bete dig såhär. Som om ingenting plötsligt hade hänt. Du ska veta att det är jävligt mycket som har hänt. Och du är orsaken till en del. Så försök inte komma här och tro att du ska släta över det, och tro att det är okej med mig. Det kommer ALDRIG bli okej med mig. Aldrig. Du är bara tragisk. Det förstod jag idag. Du är bara ensam. Det förstod jag idag. Alla är glada över att bli av med dig. Jag också. Bli av med dig på riktigt. Det ska bli skönt. Det ska bli en sådan utandning. Äntligen så sprids ni för vinden och jag tittar på och skrattar.

   Äntligen kan jag andas ut. Men det kunde ha varit jag.


Onsdag

Jag drack för mycket tequila. Sov på ett cykelställ. Snubblade in i en dörr. Blev utkastad och grät.
   Jag har lite svårt att svara på om jag hade det roligt. Jag minns inte riktigt vad jag kände innan jag somnade och innan det brast. Men du var där hela natten när jag grät och höll mig i handen.
   Jag kan inte beskriva med ord hur glad jag är att jag har dig. Jag kan inte säga att jag älskar dig, och tro att det ska räcka, för det är så mycket mer än så. Du är ... ... obeskrivlig? Men jag är rädd. Jag är rädd för tiden, dess oföränderlighet i evighet som tillslut kommer bli en framtid. Och vart är vi om tjugo år, är du här då, är vi kvar då, vilka är vi då? Kommer du fortfarande gråta när jag gråter och kommer vi fortfarande tänka samma tankar samtidigt? Kommer vi skratta åt samma saker och åt våra tonårsår? Kommer vi någonsin växa upp? Om du vill så kan vi stanna här. 

Tisdag

Jag är så rädd att jag ska förlora dig. För om jag förlorar dig, förlorar jag mig, och vad finns då kvar?

Måndag

Jag kan inte ens förklara idag. Det är som ett stilla vakuum. Det är ingenting just nu, bara så pass tomt att det är fullt. Det gör inte ens ont idag. Idag är ingenting, idag är ingen dag, och dag blir snart natt och jag kommer ligga vaken i timmar och koncentrera mig på att andas och vänta in morgonen. Det är klart jag är rädd. Imorgon kan bli så mycket mera dag än idag, imorgon kan göra ont, imorgon kanske inte är lika tom. Imorgon skrämmer mig, så som allting annat gör mig rädd.
   Är det bättre att vara tom än att ha ont?


I ett stilla vakuum blir jag döv

Söndag

Jag tänkte lyssna på Ane Brun hela natten. Jag var tvungen att tvinga mig att sluta. Det är redan söndag, det är nog så jobbigt. Imorgon är det måndag, det är ännu värre. På något sätt var det bra när jag hade en onsdag i veckan som jag kunde gå och låtsas att allting skulle bli bra igen. Dom onsdagarna tog slut när jag plötsligt inte kunde bli hjälpt mer. Jag kanske inte fick så mycket hjälp, vad vet jag, men det kändes lite bättre. Det kändes som om att jag i alla fall försökte att reda ut det här. Nu gör jag ingenting. Nu går jag bara i grått och försöker att gråta så lite som möjligt. Nu andas jag bara för att jag måste, inte för att jag vill. Nu är ingenting kvar. Ingenting är kvar.

Söndag

När tappade jag alla mina drömmar, när blev jag feg, liten, rädd och tårfylld?

Fredag

Jag var ärlig igår. Jag är alltid ärlig när jag dricker. Jag ljuger inte och jag menar alltid vartenda ord. Och jag minns dem också.
   Han sa att han bara skojade när han sa att jag var tråkig. Och jag berättade min sanning för honom. Jag vet inte om han minns den idag. Kanske långt bak någonstans sitter det jag sa kvar, och han kanske blir påminnd om det nästa gång jag ligger och stirrar in i väggen när alla andra ser på tv. För jag tar det inte på skämt, för att jag vet att jag är såhär. Såhär fruktansvärt tråkig och bitter, och arg, för det här är inte riktigt den jag var.
   Och jag gråter när någon skojar om mig.

Sen ramlar alla procenten ur. Aldrig är jag så tom som då. Den lilla låtsas-lycka som jag lyckats finna är som bortblåst och kvar är bara en saknad som är dubbelt så stor. Och jag förstår att jag inte duger, att jag inte räcker till, för kan man inte ens vara lycklig, hur ska man då kunna vara någonting alls.
   Jag är ingenting för jag är inte ens lycklig.


fan

Torsdag

Jag drömde att någon dog. Jag minns inte vem, men jag grät.
   Ingen får gå nu, för då dör jag.

Idag la jag fler pusselbitar till mitt pussel. Fortsätter det såhär är det färdigt närsomhelst. Jag vet redan motivet och det skrämmer mig och vad händer när det är färdigpusslat, vem är jag då? Och den här kvällen skrämmer mig. Den här natten skrämmer mig. Dom här timmarna skrämmer mig.
   Den här sommaren skrämmer mig.

Torsdag


In the headphones those nights:
Damien Rice

Onsdag

Varför tror jag hela tiden att det ska bli bättre, när jag innerst inne vet att jag kanske redan imorgon sitter och gråter över dödsannonser igen?


Tisdag

Jag drömde om spanska verb i ekvationer.

Måndag

Dom ringde och sa att dom hade ett förslag för min framtid, att de hade öppna dörrar. Jag tackade och bockade, sa varken ja eller nej. Men jag vet att jag ska någon annanstans.
"jag längtar alltid härifrån men aldrig hem
skulle vilja ta det sen, vad ska det bli av mig
det finns dagar som idag, hopplösa mornar
då jag vaknar som ett vrak
och jag märker alla har fått nog av mig"

Måndag


In the headphones those nights:
Veronica Maggio

Söndag

Jag förstår inte.
   Du skrattar när du säger att du fått dem att gråta. Du låter stolt när du berättar om ditt tillvägagångssätt. Din inlevelse när du dramatiserar deras skakande gråt får mig att vilja spy. Jag tycker inte att du är så bra som du framställer dig. I mina ögon börjar du bli ingenting. Om du visste hälften så mycket om mig, som jag vet om dig, så hade vi kanske kunnat räknas som "nära vänner". Du vet ingenting om mig, och du ska heller inget veta.
   Jag tycker inte om att se människor som gråter. Jag vill inte att någon ska vara ledsen. Jag vill ta dem mot min axel, stryka dem över håret och viska att allt ska bli bra. Jag vill bara hålla ömt och inte skrika. Jag vill inte skratta åt dem som gör fel, för det är mänskligt att fela, ibland tror jag att du har missat det. Jag gör alltid fel, och du skrattar åt mig, men du vågar inte skrika, vågar inte få mig att gråta, för jag kan alltid förklara mig, försvara mig, för det här är jag bra på. Det vet du, även om det blir fel.

Nu vet du, att alla får söka tröst hos mig och gråta mot min axel. Även du. Fast jag är osäker på om du överhuvudtaget har några tårar och sånna känslor. Men nu vet du, och det är det enda du ska veta om mig.

Lördag

Höjdrädslan väckte mig. Rädslorna väcker mig alltid. När jag håller på att drunkna vaknar jag med ett ryck och ett djupt andetag. När jag hoppar ut över kanten vaknar jag av att varenda muskel är i kramp och att jag är svettig av skräck. Ibland vaknar jag av att jag gråter, ibland skriker jag. Aldrig har jag vaknat av att jag har skrattat. Jag hatar ångesten som trycker över bröstet när man vaknat av att man har gråtit.

   Jag hatar att vakna med ångest, när jag dagen innan varit så säker på att "imorgon är en ny dag". Det kommer inga nya dagar längre, allt är en och samma och jag vet inte om det är natt eller dag.   


Men i natt var allting så på riktigt. Påfågeln och poliserna - den tjocka som klättrade på insidan av buren och hans bullriga skratt och barska ton och den nervösa som stod på marken och såg på. Jag vet inte var påfågeln kom ifrån, men den satt i mitten högst upp och tittade ner på oss. Och sen kom hästen, lika verklig som allting annat, precis som illrarna och som höjdrädslan som jag väcktes av när polisen skulle hoppa ner och plötsligt var jag polisen och jag var livrädd - och vaken.


Lördag

Jag kan inte skilja på mina drömmar och min verklighet. Jag kan inte berätta vad jag gjorde igår, för jag vet inte om det var på riktigt eller om jag bara drömde. I uppvaknandet känns allting lika verkligt, vid dagens slut vet jag inte längre vad jag har gjort, och vad av det som var på riktigt. Jag har bilder i huvudet på vad jag har gjort, men jag kan inte tala om om jag gjorde dem på riktigt, eller om de bara var i sömnen. Eller drömmer jag bara i sömnen nuförtiden? Alla dagar flyter ihop och någonstans finns nätterna, som även dom blir dagar.
   Jag kan inte berätta någonting längre, för jag vet inte om det är sant.

Fredag

Äntligen är fjärde Jurassic Park filmen planerad. Som jag har väntat. Nu kan jag andas ut, och bara vänta några år tills den har premiär.

Fredag


In the headphones those nights:
Ane Brun

Torsdag

Vad är jag mest rädd för, den sömnlösa natten eller den nya dagen?


Onsdag

Jag behöver mer fylla. Jag får några timmar av en låtsaslycka, men nu är minsta lilla lycka någonting värdefullt, även om det inte är på riktigt. Jag vill ändå fånga in i fjärilshov och nåla upp på väggen, kunna peka ut och säga:
   - Här skrattade jag.
   Bara för att titta tillbaka på mina fjärilsskratt på väggen när rummet krymper. Det gör ingenting om fjärilarna är av plast. Det gör inget att livet inte är på riktigt ibland. 
   Skattkistor fyllda med trollguld och skrattgropar fyllda med alkohol. Ingen märker någon skillnad när alla är likadana och alla är på jakt efter samma sak, när girigheten är som störst är skuggorna som längst. Jag vet knappt vad jag själv talar om, men hur ska man veta vad som ska sägas när man knappt vet vad man tänker på? Jag har så mycket vackra formuleringar i huvudet som jag aldrig hinner få ner innan jag tappar känslan, och glömmer bort. "Minns det här!" tänker jag, men då har jag tänkt en annan sak och redan hunnit glömma. Men en sak har jag hunnit skriva ner: "Hon sa att hon mindes mig på mina glada ögon. Ögon ljuger aldrig. Jag minns inte när jag träffade henne". Sanningen är den att jag minns när jag träffade henne. Hon måste vara blind.
   Du måste vara blind. Det finns ingenting jag kan säga när stormarna ska stillas och fångas på burk. Stormen tar alla orden, och jag vet hur du har blivit när jag inte kunnat prata. Du har blivit arg. Det skrämde mig och det gjorde ont. Det blev kaka på kaka den där gången och tillslut blev det jättesvårt att andas. Det blir det ibland. Det sitter i. Jag vågar inte ringa, vågar inte väcka, vågar inte mycket mer än att bara gå på tå i stora cirklar runt om. Jag vågar inte ha ont. Så nu sitter jag här, vänder kappan efter vinden och ventilerar mig i svart på vitt. Men det blir ingenting, det blir bara ensamt. Jag vet inte ens hur du mår inuti längre.

Tisdag

Dom värsta nätterna vet du ingenting om.

Söndag

Sjuttiotvå timmar i ångest.
   Du säger att du finns här, du säger att du bryr dig. Jag säger att du ljuger, och det gör ont.

Jag är så trött och ledsen på att ge så mycket, och på att inget få tillbaka. Det gör så ont i mig att jag inte kan förmå mig att klara det allra enklaste, som att le. Det gör ont i mig att jag inte är som jag ska. Det gör ont att inte duga.
   Det gör ont att inte kunna berätta. Jag ska skriva ett brev, och kanske förklara hur det är inuti, för du tycks inte förstå. 

Hade jag vetat att du funnits här som du säger att du gör, så hade jag ringt nu. För nu är det svårt att andas, och nu är det mer ångest än jag klarar av. Nu är det mycket gråt och många tårar. Nu är det kaos klockan fyra en söndagsmorgon. Nu är jag livrädd för att vakna.


Lördag

Jag drömde att jag var en haj.

Fredag

Jag måste lära mig hantera tristessen.
   Det som är värst, är att allting kommer på samma gång när klockan saktar ner. Jag får tid över till att tänka, och jag vill inte ha tid över till tankar som bara ger mig ont. Men jag vet att jag måste varva ner, lugna det hjärta som slår i etthundraåttio sju dagar i veckan tjugofyra timmar om dygnet.
   - Snart orkar du inte mer, sa han.
   Snart orkar jag inte mer.

Fredag

Jag drömde tusen saker inatt. 
   Du stod på asfalten utanför ditt hus, du såg amerikansk ut på ditt eget vis och du skrattade. Det var sommar, precis som det ska vara när man tänker på dig. Jag skrattade, kunde inte låta bli. Vi skrattade och jag kramade hårt och du luktade som vanligt. Jag blev så glad av dig där du stod och du bara skrattade sådär välbekant och rofyllt.
   Jag vaknade med samma tomhet som jag somnade med. Den hade växt sig lite större och stenen var lite tyngre i bröstet, det var lite svårare att andas och huvudet var lite mer försvunnet än dagen innan. Det fanns ingen kraft och ingen lycka i att ens försöka stiga upp. Jag ville bara gråta över att jag hade vaknat och jag ville bara somna om igen.
  Jag drömde tusen saker inatt. Jag minns hur jag drömde om dig, men jag kan inte minnas vad. Jag minns en hund men inte vad för hund. Jag minns en häst men inte vem som red. Jag minns att jag vaknade och ville somna om igen.

Han pekade på botten och sa:
   - Du är här nere nu. Det är inte bra. Jag har varit där. Ta dig upp nu, innan det är försent. Jag har varit där, det tog ett och ett halvt år att går därifrån. Det var den värsta tiden i mitt liv. Du är där snart. Du måste vakna till lite och förstå. Du måste börja gå redan nu.
   Sen pekade han på allting jag gjorde. Förklarade varför jag grät, varför jag sov, varför jag drömde och varför jag inte kan se någonting längre. Han förklarade min frustration och min tomhet. Han förklarade allting så att jag måste börja se. Jag vill blunda, dra täcket över huvudet och inte känna en enda känsla.
   Jag vill drömma tusen drömmar till.

Onsdag

image36
Livet blir lite lättare med någon bredvid

Måndag

Jag tror det är en rädsla som håller mig fast här. En trygghet i en känsla som gör ont. Bekantskap och vänskap som river ner mer än den bygger upp, men ändå ett vansamt mönster som man känner igen. Mönster att följa, inte att bryta. En tomhet att fylla med någonting.
   Jag vet nog vad det är, var det sitter och hur det borde kunna försvinna. Men vad är jag utan det här och hur är känslan utan den här känslan? Vad blir kvar av det här mer än rädslan, och vad fyller tomheten?


Frågetecken: Är det tomheten eller det onda som gör ont?


Jag förstod inte det här.

RSS 2.0